Anpassad sökning

måndag 2 januari 2012

Laphroaig Quarter Cask

Gott nytt år på er mina vänner. Varför inte börja året med en recension av en av de mer kända sorters whisky (i alla fall här i Sverige) Laproaig Quarter Cask. För information  om destilleriet se: Laproaig 10 YO Cask Strenth
Laproaig  Quarter Cask är en relativt ung whisky som lagrats i 5 år i vanliga Bourbon-Fat för att under det sista året tappas över till mindre fat. Laproaig har hämtat inspiration från de små fat som ofta användes till skotsk whisky på 1800-talet och ofta transporterades över dalarna på packhäst. När industrin växte slutade man använda dem. Större och mer kostnadseffektiva tunnor blev norm, både för lagring och transport. Dessa fat har en volym på ca 125 liter och eftersom de är mindre än vad de normala whiskyfaten är får de en större kontakt med eken i faten vilket påskyndar mognadsprocessen


Men nu till recensionen:


DoftRök, tjära, lätt hav och sälta
Med vatten: Mer rök, nästan lite aska över rökdoften. lätt maltig fruktighet i bakgrunden.

Smak: Spritig, krydda, rök, sötma, russin, torkad frukt,
Med vatten: Mindre spritig mindre krydda,  Mer fruktig.


Eftersmak: kryddig på tungan, torvrök, lätt tångsmak, Ganska kort
Med vatten: Lite kryddig längst fram på tungspetsen annars betydligt mindre av allt och mer viol i smaken.

Kommentar: En OK whisky men den lyfter aldrig riktigt.

Betyg: 85

Pris: 455 kr på systembolaget men säljs också på Tax Free i 1 literflaskor

Happy new year to you my friends. Why not start the year with a review of one of the more famous types of whisky (at least here in Sweden) Laproaig Quarter Cask. For information about the distillery see: Laproaig 10 YO cask strenth
Laproaig Quarter Cask is a relatively young Whisky stored for 5 years in the regular Bourbon Casks then for the last year filled over to smaller barrels. Laproaig have drawn inspiration from the smallbarrels that often was used for Scotch Whisky in the 1800s and oftenshipped across the valleys on pack horse. As industry grew they stopped using them. Larger and more cost effective barrels became the norm, both for storage and transport. These barrels have a volume of approximately 125 liters and because they are smaller thanthe normal Whisky barrels are, they get a better contact with the oakin the casks which speeds up the maturation process.

But now the review:

Nose: Smoke, tar, light sea and salt
With water More smoke, almost a little ash over the smoke smell. slightly maltyfruitiness in the background. 

Taste: Spirituous, spice, smoke, sweetness, raisins, dried fruit,
With water: Less spirituous less spice, more fruity.

Finish: spicy on the tongue, peat smoke, light seaweed flavor,fairly short
With water: A little spicy at the tip of the tongue otherwise much lessof everything and more violet in taste.

Comment: An OK Whisky but it never quite lifts.

Score: 85


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar